Мікотоксини

Мікотоксини

Мікотоксини – отруйні речовини, які виділяються пліснявими грибами. Цвіль не завжди помітна неозброєним оком, тому важливо зробити аналіз на мікотоксини продукції в професійній лабораторії перед реалізацією. Наявність мікотоксинів у харчових продуктах, які споживаються людиною або тваринами, призводить до розвитку важких захворювань травної системи. Безпечність продукції – одна з ключових складових якості. Тому кожному виробнику, імпортеру/експортеру необхідно подбати про її забезпечення та підтвердження.

Лабораторія УСАП виконує перевірку зернових та продуктів харчування на рівень мікотоксинів. За підсумками аналізу видається Протокол випробувань із зазначенням фактичного значення в співвідношенні з нормативними документами, регламентованими законодавством України.

Для кожного продукту встановлюються гранично допустиме значення, яке вказується в державних нормативних документах. Аналіз на мікотоксини проводять кваліфіковані фахівці протягом 2-3 днів. На сьогоднішній день лабораторія УСАП працює як з великими агрохолдингами, елеваторами, агрофірмами, так і з приватними особами, які бажають перевірити якість і безпечність продукції.


НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ:

  • МВВ 37188889.006.2016
  • МЕТОДИКА: виявлення мікотоксинів (фікотоксінов)

Захворювання нирок, важкі порушення роботи печінки, онкологічні захворювання, ураження нервової системи, алергії та імунодефіцит – причини цих захворювань дуже часто криються в їжі. Продукти, уражені пліснявою – один із чинників порушення найважливіших систем організму людини. У зв'язку з цим багато країн світу встановлюють високі вимоги до безпечності продукції, способів її підтвердження. Великі торгові мережі та корпорації, які є для виробників ключовими партнерами зі збуту продукції, також вимагають відповідальності від постачальників щодо безпечності товарів.

Що таке мікотоксини?

Токсини, які виробляються деякими видами цвілевих грибів, називаються мікотоксинами. Вони стають причинами важких захворювань та порушень діяльності всіх систем організму людини: кровотворної, травної, нервової, тощо.

Мікотоксини афлатоксин, зеараленон паразитують на багатьох видах продуктів харчування. Найчастіше цвіль вражає:

  • злакові (кукурудзу, сорго, пшеницю, рис);
  • олійні культури (сою, соняшник);
  • горіхи (фісташки, волоський горіх, мигдаль);
  • сухофрукти.

Цвіль може вразити урожай ще на полі, тому важливо забезпечити контроль якості сировини на етапі постачання, однак найчастіше зараження відбувається в процесі зберігання. Порушення температурного режиму, підвищена вологість призводять до швидкого поширення мікотоксинів в продуктах. При чому ураження продовольчих продуктів може носити видимий та прихований характер, наприклад: мікотоксини в продуктах можуть бути непомітними зовні та вражати їх зсередини.

Небезпека мікотоксинів в зерні в тому, що вони стійкі до хімічного впливу та не руйнуються при тепловій обробці. Потрапляючи з їжею в організм людини, вони провокують складні, часто хронічні захворювання.

Щоб знизити ризики утворення та поширення мікотоксинів в кормах і їжі, необхідно тримати на контролі якість продукції та регулярно надавати зразки на визначення мікотоксинів в зерні до лабораторії.

Визначення мікотоксинів в продуктах і зернових

Визначення проводиться шляхом спеціальних лабораторних досліджень. Такі послуги надає лабораторія «УкрСпецАгроПродукт». Фахівці лабораторії проводять дослідження на мікотоксини у всіх сільськогосподарських культурах:

  • кукурудза;
  • овес;
  • ячмінь;
  •  пшениця;
  • льон;
  • рис;
  • соя;
  • сорго;
  • в бобових культурах;
  • овочах і фруктах.

Визначення мікотоксинів за ДСТУ особливо важливе для виробників та постачальників продовольчої продукції. Аналіз дозволить визначити зараження пліснявими грибами продуктів харчування, уникнути поширення мікотоксинів, вдосконалити або змінити умови зберігання.

Як ми працюємо

Лабораторія УСАП надає послуги по всій території України. Етапи співпраці наступні:

  • заповніть форму заявки та надішліть нам на ел.пошту: info@usap.ua;
  • надішліть зразки Вашої продукції з актом відбору проб компанією-перевізником;
  • по закінченні досліджень, Ви отримаєте Протокол в електронному вигляді безпосередньо в день завершення випробувань;
  • наступного дня ми надішлемо Вам оригінали документації (безкоштовно).

Чому варто довірити безпеку Вашої продукції лабораторії УСАП

Якість нашої роботи та компетентність підтверджені акредитацією в НААУ, а також численними відгуками клієнтів, більшість з яких стають постійними партнерами. Кожному замовнику ми гарантуємо:

  • високу точність і достовірність результатів випробувань продукції;
  • своєчасне й оперативне проведення випробувань;
  • надання протоколів точно в зазначені терміни;
  • неупередженість і незалежність при проведенні випробувань;
  • дотримання ділової етики, конфіденційність.

Лабораторія УСАП надає послуги лабораторного аналізу продуктів харчування та кормів на мікотоксини з 2013 року. В особі нашої компанії Ви отримаєте надійного та довгострокового партнера.

Для отримання докладної консультації щодо лабораторних досліджень показників безпеки сільськогосподарської сировини, зверніться до наших менеджерів будь-яким зручним способом або замовте зворотній дзвінок.

Замовте послугу просто заповнивши форму