На жаль, компанія УСАП (УкрСпецАгроПродукт) в даний момент не сертифікує алкогольну продукцію.
В Україні основним нормативним документом, що регулює виготовлення і поширення алкоголю, є Закон No481 / 95-ВР від 19.12.1995 року, з текстом якого можна ознайомитися за посиланням http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/481/ 95-вр / page. Під його дію потрапляють виготовлення, імпортно-експортні операції і поширення на вітчизняному ринку наступних видів алкогольної продукції:
Закон не регулює виготовлення напоїв в домашніх умовах, призначених для власного вживання, а також роздрібну торгівлю столовими винами.
Розглянемо основні положення цього документа.
Законом встановлено ключові умови для учасників алкогольного ринку:
Виробництво і продаж, в тому числі експорт та імпорт алкоголю, відносяться до сфери підвищеної уваги держави. Тому застосовують вимоги до атестації виробництва, зокрема, верифікації підлягають місця зберігання готового продукту і обліково-дозуючі пристрої. Всіх учасників ринку вносять до Єдиного державного реєстру.
Кожен виробник, експортер та імпортер, оптовий і роздрібний продавець алкоголю зобов'язаний отримувати ліцензію на вид діяльності. Вона платна і має обмежений термін дії.
Найважливішим положенням Закону є встановлення державної монополії на виробництво та розповсюдження різних видів спирту і дистиляту. Для цих категорій алкогольної продукції необхідна обов'язкова сертифікація. Вона проводиться спеціально уповноваженими державними органами.
Для виробництва вина, коньяку, горілки та інших алкогольних напоїв обов'язкова сертифікація не передбачена. Також немає необхідності отримувати сертифікат відповідності на сировину, з яких вони зроблені.
Вторинна сертифікація алкогольної продукції в будь-якому вигляді не передбачена.
Однак багато учасників ринку вважають за краще проходити процедуру добровільної сертифікації. Це пов'язано з тим, що виробництво алкогольних напоїв - процес нерегламентований, однак від технології купажу, витримки, кількості і якості внесених компонентів сильно залежить якість одержуваного продукту. В процесі добровільної сертифікації виробник підтверджує, що хімічний склад, органолептичні якості і технологія виробництва безпечні для людини і відповідають встановленим законодавчим нормам в сфері виробництва алкоголю.
Наявність сертифіката важливо і для ринку поширення алкоголю, для експортних та імпортних операцій.
Добровільне отримання сертифіката відповідності алкогольних напоїв має ще один цікавий аспект. Сертифікація такого продукту, як, наприклад, вино, необов'язкова. Однак добре відомо, що провідні світові виробники вина (Італія, Франція) підтверджують не тільки якість напоїв, а й райони походження. Це дозволяє сегментувати ринок і дозволяє витягувати додатковий прибуток з таких нематеріальних активів.
Добровільне проходження процедури може покласти початок подібних процесів і в нашій країні.