На жаль, компанія УСАП (УкрСпецАгроПродукт) в даний момент не сертифікує м'ясну продукцію.
Продукти харчування, особливо продукти тваринного походження (м'ясо, птиця, риба) при неправильній підготовці до реалізації, порушення умов зберігання можуть становити значну небезпеку для здоров'я, а іноді і життя людини. Тому до їх якості та безпеки держава пред'являє високі вимоги.
Обов'язкова сертифікація м'яса і м'ясних продуктів не передбачена чинним законодавством України. Однак вимоги до їх якості визначаються трьома нормативними документами, що мають статус закону. Наводимо їх перелік:
Закон «Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів»;
Медико-біологічні вимоги і санітарні норми якості продовольчої сировини і продуктів харчування;
Технічний регламент щодо правил маркування харчових продуктів.
Таким чином, вимоги до якості м'яса і м'ясних виробів викладені в перерахованих вище документах.
Вимоги до якості м'яса і продуктів його переробки
Закон України визначає вимоги до умов забою туш тварин, їх оброблення та обвалки. Окремо встановлюється необхідність атестації виробництва, де відбуваються ці технологічні процеси. Передбачена відповідальність за неналежне виконання вимог.
У разі реалізації м'яса і птиці домашнього походження на ринках за їх якістю спостерігає державний санітарний інспектор.
Медико-біологічні норми і санітарні вимоги встановлюють гранично допустимі значення мікроорганізмів у м'ясної продукції.
Правила маркування відносяться до фасованим м'ясним продуктам, в них вказані характеристики, які повинні відображатися на етикетках.
Правила сертифікації м'яса і м'ясних продуктів
Очевидно, що для виробництва і реалізації м'яса і виробів з нього учасники ринку повинні дотримуватися безлічі норм і правил. Для того щоб споживач міг побачити єдиний документ, що підтверджує відповідність продукту численним вимогам, виробник або продавець (в т.ч. імпортер) може пройти процедуру добровільної сертифікації.
Сертифікація м'яса і м'ясних продуктів (свинини, яловичини, птиці та продуктів їх переробки) - це процес незалежної експертної оцінки їх відповідності до вимог по атестації виробництва, технологічного процесу, дотримання санітарно-гігієнічних норм, правил маркування і реалізації. Сертифікат відповідності підтверджує, що продукція якісна, безпечна і має заявленої харчовою цінністю.