Аналіз якості соку

Аналіз якості соку

У давнину люди вважали, що рослинні напої надають людині життєвої сили.

Сучасні технології дозволили людству здійснити процес переробки фруктів і плодів, створивши незамінний напій енергії - сік, або як його прийнято називати - нектар. Багатий на мінерали і вітаміни нектар широко знайшов застосування в різних сферах харчової індустрії: медицині, косметології.

Один з найпоширеніших напоїв, унікальний своїми смаковими, ароматними якостями, що володіє енергетичними цінностями: білками, жирами і вуглеводами - твердо займає позицію на харчовому ринку.

Найбільш затребувані соки: виноградний, яблучний, апельсиновий, томатний і мультифруктовий сік.
Фруктовий сік - мало не найкорисніший продукт, адже законом заборонено додавати в нього ароматизатори, будь-які консерванти і барвники. Але на практиці покупні соки дуже сильно відрізняються.

Для виробництва якісного напою, виробнику доведеться дотримуватися строгих правил гігієни згідно державних норм, але ключовим фактором буде знайти якісні фрукти і овочі, який в наслідок підтвердять аналіз якості що випускаються соків.

Виробники нектарів зобов'язані дотримуються державних норм якості, які регламентуються по ДСТУ (ГОСТ), а в разі їх відсутності, розробленими технічними умовами виробника.

Споживач може підтвердити відповідність якості соків, звернувшись в спеціалізований орган - акредитовану лабораторію.

Основними критеріями лабораторного аналіз соку є відповідність на безпеку:

Мікробіологічні показники.

  • мікотоксини
  • пестициди
  • Важкі метали
  • радіологію
  • ГМО

Що стосується показників якості це можуть бути:

  • органолептичні показники (зовнішній вигляд, смак, колір, запах)
  • масова частка сухих речовин,
  • наявність (ОМФ) оксиметилфурфурол - проміжного продукту хімічного розкладання, цукрів в соку
  • наявність барвників і консервантів
  • важливим буде показник кислотності соку

І багато інших в залежності від класифікації соків, їх ділять на п'ять підвидів:

  • прямого віджиму (механічна обробка свіжих відібраних фруктів);
  • відновлені (виробництво з концентрату, суміші соку прямого віджиму і питної води);
  • фреші ( «фреш» з англ. fresh - без консервації);
  • концентровані (фізичне видалення води);
  • дифузійні (концентрування з наступним відновленням).

Аналіз підтвердження якості соку потрібно також тривалому і не відповідає зберіганні продукції.

Сьогодні ринок України експортує всього 5% напоїв, основні 95% заповнюють вітчизняний ринок використовуючи рідне сировину. Імпортні напої містити переважно екзотичний смак.
Зміст і присмак здатні задовольнити будь-якого гурмана: концентровані, натуральні, купажовані, з м'якоттю, з цукром, тюре, нектари і навіть сухі соки.

Пийте і будьте здорові!

Ну а якщо у Вас виникнуть сумніви в якості, наша спеціалізована лабораторія до Ваших послуг.

На всі питання, які виникнуть в процесі відбору Ви можете отримати відповідь