Особливості аналізу кавових зерен

Особливості аналізу кавових зерен

Добірні, ароматні, ніжно обсмажені зерна кавового дерева, в народі класифікуються - кава. Один з унікальних і затребуваних напоїв, який люблять в усіх куточках світу.
Напій без якого не обходиться жоден банкет, фестиваль, бізнес-ланч, і чи романтична прогулянка. Ароматна кава завжди підбадьорить, додасть натхнення, подарує романтичну нотку. Через востребовательності напою, в Україні його масово завозять з різних куточків землі.

Кращі сорти створюються в спеціальних лабораторіях шляхом контролю якості кави

До кращих можна віднести такі сорти:

  • колумбійський,
  • кава Ефіопії,
  • бразильський;
  • індійський,
  • індонезійська,
  • мексиканський.

Кавові зерна поділяють на види: кава натуральна в зернах; кава замінники; кавові суміші (кофемікси).

Як вибрати якісну каву по упаковці?

Упаковка і транспортування грають не останню роль в якості продукції яку ми отримуємо на прилавок магазину
Упаковка має безпосередній вплив на якість вмісту кави. Для продажу виробники застосовують: алюмінієві банки, герметичні пачки з клапаном, різні фольговані, поліетиленові і паперові пакети. Від того як швидко проникає повітря в пакет до вмісту кави, залежить його тривалість зберігання і смакові якості.

Кава в паперовому пакеті не може зберігатися довго.

Даний вид упаковки не герметичний і в неї легко проникає повітря, що згубно для кавових зерен. Вже через кілька годин кави втратить більшу частину свого аромату і ви не зможете дізнатися його справжній смак. Також не можна зберігати каву в поліетиленовому пакеті. Світло проникаючи крізь стінки пакета згубно впливає на зерна змінюючи його смак і аромат. До того ж кавові зерна після обсмажування виділяє гази, і якщо вони не зможуть вийти з упаковки кави зіпсується.
Великі виробники дорогого кави намагаються не здешевлювати упаковку, використовуючи герметичну газонепроницаемую упаковку під вакуумом або в атмосфері інертного газу. Для роздрібної торгівлі, найчастіше кава, смажений в зернах, упаковують в паперові коробки по 50 - 250г з вкладишами з полімерних матеріалів.

Маркування кави

Перевіряють кави на фальсифікат в спеціалізованих лабораторіях. Споживач може також відстежити походження товару по маркуванню.

На кожну пакувальну одиницю споживчої тари наносять маркування, що характеризує кави продукт, а саме:

найменування продукту: кава натуральна смажена (в зернах або мелена);
ступінь обсмажування;
найменування та місцезнаходження виробника
юридична адреса виробника і експортера
адреса організації в Україні, уповноваженою виробником на підприємство претензій від споживачів на її території.
товарний знак виробника (за наявності);
спосіб приготування;
сорт.

Класифікація за якістю кави:

  • АА, А - елітний сорт;
  • AB - хороший;
  • BA, B - середня якість;
  • BB, C - низька.

Додаткове маркування:

  • інформація про вакуумній упаковці (при наявності);
  • дату виготовлення і пакування;
  • термін зберігання з дати виготовлення;
  • умови зберігання;
  • позначення цього стандарту;
  • інформація про сертифікацію.
  • транспортна маркування наноситься на кожну пакувальну одиницю відповідно до ГОСТу. (ДСТУ)

Як визначити фальсифікат кави?

Для того щоб розпізнати фальсифікат кави, необхідно розбиратися в асортименті замінників.

Можемо перерахувати кілька варіантів недоброякісних наповнювачів в натуральній каві:

Перший. Це коли натуральні зерна замінюють штучними: використовують зерна з глини, крохмалю та навіть пластмаси, їх підфарбовують різними барвниками: аніліновими, мідним купоросом, що неодмінно відображається на якості продукції і здоров'я споживача.

Другий. Натуральні замінники, які найчастіше використовуються при виготовленні меленої кави: коли натуральний продукт цілком або частково замінюється розмолотими зернами жита, рису, гороху, квасолі, підсмаженої морквою і горіхами каштанів, жолудів.

Два попередні варіанти легко розпізнавані, так як в ньому використовуються зерна в натуральному вигляді.

Але не все так просто з третім варіантом. Йдеться про молотом кави.

Важче виявити домішка або повну заміну натуральної кави цукром або кавовою гущею, випущеної після однократного заварювання кави і підсмаженої. В цьому випадку необхідні лабораторні дослідження на вміст кофеїну або мікроскопія тканин.

При відсутності специфічного кавового аромату можна бути впевненим, що це не натуральна кава, а його замінник - мелений цикорій, обсмажені жолуді, зерна ячменю, жита та інших зернових культур, винні ягоди. Все це доброякісні замінники, які не завдадуть шкоди здоров'ю споживача. Обман має суто матеріальний характер.

Ми виділимо ще один вид фальсифікації - виробничий. Погіршення якості кави може бути закладено ще на стадії підготовки зерен, сюди ми віднесемо: умови сушіння зелених зерен, а також технологічний режим обсмажування. На жаль, цей процес цілком і повністю на совісті виробника, покупець не може відстежити ланцюжок виробництва.

На всі питання, які виникнуть в процесі відбору Ви можете отримати відповідь