Позиція державного контролю сфери виробництва харчової продукції та наслідки мораторію (заборони на перевірки бізнесу) організацій-виробників продукції спровокували недовіру споживача до якості продуктів харчування.
На полицях магазинів все частіше зустрічаються то 75% фальсифікованого сиру, то 75% варено-копчених ковбас виготовлених з порушенням технічних норм.
Державні законодавчі акти дозволяють виробляти товари за «оригінальною» власною рецептурою технічними умовами (ТУ), в тому числі з використанням великої кількості інгредієнтів, не передбачених державними стандартами якості (ДСТУ).
При цьому виробник обов'язково повинен дотримуватися умов прийнятих в ЄС технічних регламентів для гарантії безпеки продукту.
Важлива деталь: при виробництві продута харчування все інгредієнти, які входять до складу продукту, в обов'язковому порядку зазначаються на упаковці.
Контроль якості продукції (визначення якісних показників) необхідний при виробництві харчової продукції, так як впливає на безпеку і відповідність продукції встановленим нормам і санітарно-гігієнічним вимогам.
Контроль якості харчової продукції може бути як на рівні загальної системи управління безпекою (НАССР), так і передбачати методи лабораторного аналізу готової продукції на визначення показників якості (ГМО, токсичні елементи, важкі метали, радіологічні показники).