Гірчиця біла

Гірчиця біла

Щорічно фермерські господарства в Україні розширюють асортимент новими культурами. Одну з таких позицій займає гірчиця. На сьогоднішній день зареєстровано більше 20-ти сортів ярої та озимої гірчиці. Для ринку це отримання водночас: і високоякісної харчової олії, і зеленого корму для тварин, і гірчичного порошку. Реалізація врожаю на внутрішньому та зовнішньому ринку залежить від якості виробленої сировини. 

У державному стандарті зазначено допустимий вміст токсичних речовин, рівень радіації, пестицидів, мікотоксинів для гірчиці. Підтвердження на відповідність якості гірчиці можна провести в спеціалізованих лабораторіях. 

  • Лабораторія від «УкрСпецАгроПродукт» акредитована відповідно до вимог Національного агентства України: Атестат № 2Н1045 ДСТУ ISO/IEC 17025. 
  • Сфера випробувань спрямована на продукти харчування, сільськогосподарське рослинництво, продукти переробки. 
  • Терміни проведення робіт - від 2-х до 5-ти робочих днів. 
  • За результатами випробувань видається документ державного зразка – Протокол випробувань. 
  • Дослідження якості гірчиці білої проводиться відповідно до вимог ГОСТ (ДСТУ) 7694:2015 Насіння гірчиці, Технічні умови. 


Білу гірчицю широко використовують у харчовій промисловості, сільському господарстві, медицині та косметології. Українські аграрії вирощують білу гірчицю не тільки для внутрішнього ринку, а й для експорту в ЄС. Тому якість такої сировини повинна відповідати міжнародним та вітчизняним стандартам. Встановлення параметрів якості – завдання сертифікованих лабораторій.

Як ми працюємо 

Лабораторія УСАП надає послуги по всій території України. Етапи співпраці наступні: 

  • заповніть форму заявки та надішліть нам на ел. пошту: info@usap.ua;
  • надішліть зразки Вашої продукції з актом відбору проб компанією-перевізником; 
  • по закінченні досліджень Ви отримаєте Протокол в електронному вигляді безпосередньо в день завершення випробувань; 
  • на наступний день ми надішлемо Вам оригінали документації (безкоштовно). 

Чому варто довірити безпеку Вашої продукції лабораторії УСАП 

Якість нашої роботи та компетентність підтверджені акредитацією в НААУ, а також численними відгуками клієнтів, більшість з яких стають постійними партнерами. Кожному замовнику ми гарантуємо: 

  • високу точність і достовірність результатів випробувань продукції; 
  • своєчасне й оперативне проведення випробувань; 
  • надання протоколів точно в зазначені терміни; 
  • неупередженість та незалежність при проведенні випробувань; 
  • дотримання ділової етики, конфіденційність. 

Лабораторія УСАП надає послуги досліджень якості гірчиці з 2013 року. В особі нашої компанії Ви матимете надійного та довгострокового партнера. 

Аналіз показників якості білої гірчиці 

Показники якості гірчиці білої (рослина) перевіряють виключно в лабораторних умовах. Фахівці сертифікованої лабораторії УСАП проводять аналіз якості цієї сировини за такими параметрами: 

  • радіологічні показники (Цезій-137 і Стронцій-90); 
  • вміст пестицидів; 
  • наявність мікотоксинів. 
  • вміст важких металів, токсинів, домішок (миш'як, свинець, кадмій, ртуть).

Умови зберігання, збору врожаю, кліматичні умови, найчастіше, впливають на мікробіологічну флору рослин, тому для додаткової страховки перевіряють мікробіологічні показники: 

  • дріжджі; 
  • цвілеві гриби; 
  • Stafilococсus; 
  • Salmonella; 
  • коліформи. 

Європейський ринок вимагає перевірку всіх злакових, в тому числі й гірчиці, на наявність ГМО (кількісно і якісно). У проведенні таких лабораторних досліджень та встановленні якості сировини зацікавлені, як агрохолдинги і фермерські господарства, які займаються вирощуванням гірчиці білої, так і підприємства, що організовують її зберігання та переробку. 

Як зробити виїмку проб гірчиці білої 

Згідно ДСТУ гірчиця біла рослина для проведення лабораторного аналізу необхідно відібрати об'єднану пробу. Залежно від способу зберігання цієї сировини, вийомку здійснюють наступним чином: 

1. З розсипу відбирають 15 жмень або набирають комірним щупом з різних верств насипу. 

2. Вилучення з партій виконуються з кожної тонни за допомогою спеціальної конусної гуртки (ємність до 100 г насіння). 

Зверніть увагу: в процесі вилучення насіння слід переміщувати. При вилученні насіння з партії щупом проводиться тільки орієнтовна оцінка якості. 

3. Якщо насіння зберігається в мішках, то вилучаються окремі зразки у такій відповідності: 

  • до 10 мішків: з кожного другого мішка; 
  • від 10 до 100: з п'яти мішків + 5% від загальної кількості; 
  • від 100 мішків: з десяти мішків + 5% від загальної кількості тари. 

4. Для формування об'єднаної проби проводиться точковий відбір з партій в залежності від сукупної ваги: 

  • до 100 т - по 300 г з кожної третьої тонни; 
  • до 200 т - по 500 г з кожної п'ятої тонни; 
  • до 400 т - по 1 кг з кожної десятої тонни; 
  • понад 400 т - по 2 кг з кожної двадцятої тонни. 

5. Точкові проби вилучають: 

  • через рівні проміжки часу; 
  • в залежності від маси партії; 
  • в залежності від швидкості переміщення. 

6. Зразки слід упакувати в тканинні або паперові пакети. Перші зашиваються, другі – заклеюються та супроводжуються етикетками, на яких слід вказати: 

  • найменування культури, тип, підтип; 
  • назва підприємства, якому належить проба; 
  • номер партії або складу; 
  • масу партій в кілограмах; 
  • дату відбору та підпис відповідальної особи. 

Результат дослідження – це офіційний висновок, виданий сертифікованою дослідницькою лабораторією УСАП, що визнається всіма учасниками вітчизняного та міжнародного ринків. 

Компанія УСАП надає лабораторні послуги всім українським компаніям, аграрним холдингам, фермерським господарствам, зерносховищам, заводам з переробки гірчиці білої, приватним підприємцям. 

Для отримання докладної консультації щодо лабораторних досліджень якості гірчиці, зверніться до наших менеджерів будь-яким зручним способом або замовте зворотній дзвінок.

Замовте послугу просто заповнивши форму