Щорічно фермерські господарства в Україні розширюють асортимент новими культурами. Одну з таких позицій займає гірчиця. На сьогоднішній день зареєстровано більше 20-ти сортів ярої та озимої гірчиці. Для ринку це отримання водночас: і високоякісної харчової олії, і зеленого корму для тварин, і гірчичного порошку. Реалізація врожаю на внутрішньому та зовнішньому ринку залежить від якості виробленої сировини.
У державному стандарті зазначено допустимий вміст токсичних речовин, рівень радіації, пестицидів, мікотоксинів для гірчиці. Підтвердження на відповідність якості гірчиці можна провести в спеціалізованих лабораторіях.
Аналіз гірчиці
Показник
Органолептика: запах, колір.
Масова частка вологи, %
Масова частка смітної домішки, %
Масова частка олійної домішки, %
Масова частка олії в перерахуванні на суху речовину, %
Масова частка глюкозиналатів у насінні, мкМ/г
Кислотне число олії, мг КОН/г
Зараженість шкідниками
Токсичні елементи: Свинець , Кадмій, Миш’як , Ртуть , Мідь, Цинк
Пестициди
ДДТ(сума метаболітів)
ГХЦГ гамма -ізомер
Гептахлор(ФОП)
Мікотоксини
Афлатоксин В1
Дезоксиниваленол
Зеараленон
Т2-токсин
Сума афлатоксинів , В1;B2,G1,G2
Вміст радіології
Питома активність Цезію-137, Стронцій-90
Генетично модифікований організм (ГМО)
ГМО, показник якісно
ГМО, показник кількісно
Мікробіологічні показники
КМАФАМ КУО/г
БГКП (коліформи) в 0,01 г
Пат. м/о в т.ч. сальмонела в 25,0 г
Пл. гриби КОЕ/г
Сульфітредукуючі клостридії у 0,01 г
Білу гірчицю широко використовують у харчовій промисловості, сільському господарстві, медицині та косметології. Українські аграрії вирощують білу гірчицю не тільки для внутрішнього ринку, а й для експорту в ЄС. Тому якість такої сировини повинна відповідати міжнародним та вітчизняним стандартам. Встановлення параметрів якості – завдання сертифікованих лабораторій.
Лабораторія УСАП надає послуги по всій території України. Етапи співпраці наступні:
Якість нашої роботи та компетентність підтверджені акредитацією в НААУ, а також численними відгуками клієнтів, більшість з яких стають постійними партнерами. Кожному замовнику ми гарантуємо:
Лабораторія УСАП надає послуги досліджень якості гірчиці з 2013 року. В особі нашої компанії Ви матимете надійного та довгострокового партнера.
Показники якості гірчиці білої (рослина) перевіряють виключно в лабораторних умовах. Фахівці сертифікованої лабораторії УСАП проводять аналіз якості цієї сировини за такими параметрами:
Умови зберігання, збору врожаю, кліматичні умови, найчастіше, впливають на мікробіологічну флору рослин, тому для додаткової страховки перевіряють мікробіологічні показники:
Європейський ринок вимагає перевірку всіх злакових, в тому числі й гірчиці, на наявність ГМО (кількісно і якісно). У проведенні таких лабораторних досліджень та встановленні якості сировини зацікавлені, як агрохолдинги і фермерські господарства, які займаються вирощуванням гірчиці білої, так і підприємства, що організовують її зберігання та переробку.
Згідно ДСТУ гірчиця біла рослина для проведення лабораторного аналізу необхідно відібрати об'єднану пробу. Залежно від способу зберігання цієї сировини, вийомку здійснюють наступним чином:
1. З розсипу відбирають 15 жмень або набирають комірним щупом з різних верств насипу.
2. Вилучення з партій виконуються з кожної тонни за допомогою спеціальної конусної гуртки (ємність до 100 г насіння).
Зверніть увагу: в процесі вилучення насіння слід переміщувати. При вилученні насіння з партії щупом проводиться тільки орієнтовна оцінка якості.
3. Якщо насіння зберігається в мішках, то вилучаються окремі зразки у такій відповідності:
4. Для формування об'єднаної проби проводиться точковий відбір з партій в залежності від сукупної ваги:
5. Точкові проби вилучають:
6. Зразки слід упакувати в тканинні або паперові пакети. Перші зашиваються, другі – заклеюються та супроводжуються етикетками, на яких слід вказати:
Результат дослідження – це офіційний висновок, виданий сертифікованою дослідницькою лабораторією УСАП, що визнається всіма учасниками вітчизняного та міжнародного ринків.
Компанія УСАП надає лабораторні послуги всім українським компаніям, аграрним холдингам, фермерським господарствам, зерносховищам, заводам з переробки гірчиці білої, приватним підприємцям.
Для отримання докладної консультації щодо лабораторних досліджень якості гірчиці, зверніться до наших менеджерів будь-яким зручним способом або замовте зворотній дзвінок.