Капуста

Капуста

Капуста є однією з найбільш популярних овочевих культур для масового вирощування. В Україні на сьогоднішній день вирощують близько семи видів капусти: білокачанна, червонокачанна, листова, кольорова, пекінська, брюссельська, брокколі. 

Якість капусти при дозріванні залежить від: обробки насіння, використання добрив, засобів обробки, а після збору врожаю – від дбайливого зберігання при дотриманні санітарних та кліматичних умов. 

Контроль всіх цих етапів здійснюється шляхом систематичної перевірки якості в спеціалізованих лабораторіях. 

  • Лабораторія від «УкрСпецАгроПродукт» акредитована відповідно до вимог Національного агентства України: Атестат № 2Н1045 ДСТУ ISO/IEC 17025. 
  • Сфера випробувань спрямована на продукти харчування , сільськогосподарське рослинництво, продукти переробки. 
  • Терміни проведення робіт - від 2-х до 5-ти робочих днів. 
  • За результатами випробувань видається документ державного зразка - Протокол випробувань. 
  • Дослідження якості капусти проводиться відповідно до вимог (ДСТУ) 7037:2009  - Технічні умови.

Як ми працюємо 

Лабораторія УСАП надає послуги по всій території України. Етапи співпраці наступні: 

  • заповніть форму заявки та надішліть нам на ел.пошту: info@usap.ua;
  • надішліть зразки Вашої продукції з актом відбору проб компанією-перевізником; 
  • по закінченні досліджень, Ви отримаєте Протокол в електронному вигляді безпосередньо в день завершення випробувань; 
  • наступного дня ми надішлемо Вам оригінали документації (безкоштовно). 

Чому варто довірити безпечність Вашої продукції лабораторії УСАП 

Якість нашої роботи та компетентність підтверджені акредитацією в НААУ, а також численними відгуками клієнтів, більшість з яких стають постійними партнерами. Кожному замовнику ми гарантуємо: 

  • високу точність і достовірність результатів випробувань продукції; 
  • своєчасне й оперативне проведення випробувань; 
  • надання протоколів точно в зазначені терміни; 
  • неупередженість і незалежність при проведенні випробувань; 
  • дотримання ділової етики, конфіденційність.

Лабораторія УСАП надає послуги досліджень якості харчової продукції, в тому числі капусти, з 2013 року. В особі нашої компанії Ви матимете надійного і довгострокового партнера. 

Особливості оцінки якості капусти 

Білокачанна капуста багата вітамінами (С, К, РР, У, група В і ін.), дуже корисна для людського організму. Завдяки різноманітності сортів, капусту широко використовують в кулінарії для приготування перших страв, гарнірів, різної випічки. На сьогоднішній день в Україні вирощують понад 10 видів капусти. Найпоширеніші з них: 

  1. Кочення. До цієї групи належать білокачанна та червонокачанна капуста. Ці рослини формують великі щільні качани. Ранні сорти використовують для салатів і гарячих страв, а пізні – прекрасно зберігаються всю зиму, підходять для квашення. 
  2. Брюсельська. Одна з найцінніших за харчовими властивостями серед усіх капустяних. 
  3. Цвітна капуста, брокколі, Романеско – це дієтична група, з ніжною клітковиною, гарним балансом вітамінів і мікроелементів. 
  4. Цвітна капуста росте швидко та дає врожай значно раніше, ніж кочанні види. 
  5. Кольрабі. Скоростиглий сорт, придатний для вживання, як в свіжому вигляді, так і в складі супів, гарнірів. 
  6. Пекінська. Сьогодні цей вид дуже популярний. Основне призначення – приготування салатів. 
  7. Листова. До цієї групи відносять вид, який не формує ні качанів, ні потовщених стебел. У них харчову й декоративну цінність представляють листя. 

Кожен вид капусти має свої унікальні корисні речовини та корисний, як для людини, так і для тварин. Що стосується вимог до якості і безпечності капусти, вони єдині для всіх видів капусти та прописані в державних стандартах. 

Важливу роль в якості капусти відіграє хімічна складова продукту. З огляду на перенасичення овочів стимуляторами росту, обробку грунту з метою боротьби з шкідниками, зловживання пестицидами при вирощуванні, вкрай важливо перевіряти готовий урожай капусти перед тим, як він потрапить на прилавок до споживача або надійде на підприємство для подальшої переробки. 

В Україні, згідно із затвердженими нормативними документами, основними критеріями безпечності є наявність: 

  • токсичних елементів, 
  • нітратів, 
  • пестицидів, 
  • а також радіаційний фон продукції, вміст ГМО. 

Як відібрати проби?

Для проведення дослідження свіжої капусти необхідно надати в лабораторію проби. Їх відбір регламентується ДСТУ ISO 874-2002. Згідно з вимогами цього документа, проводиться точковий відбір, який має довільний характер: відбирається продукт з різних місць зберігання (зверху, знизу, посередині): 

1. Якщо капуста зберігається в ящиках або на піддонах, точково слід відібрати проби в такій кількості: 

  • з партії до 100 упаковок - 5 шт.; 
  • до 300 упаковок - 7 шт.; 
  • до 500 - 9 шт.; 
  • до 1 тис. - 10 шт; 
  • понад 1 тисячі відбирається по 1 одиниці на кожні 100 упаковок. 

2. З неупакованої партії вилучаються 5 точкових проб в такій кількості (відповідно до загальній масі партії): 

  • до 200 шт. відбираються 10 одиниць; 
  • до 500 шт. - 20 одиниць; 
  • до 1 тис. - 30 одиниць; 
  • до 5 тис. - 60 одиниць; 
  • понад 5 тис. - 100 одиниць. 

З  точкових проб, рівних за масою, формують об'єднану пробу. Її упаковують в сітки або поліетиленові пакети, які забезпечуються етикетками. На цих бланках вказують: 

  • найменування продукції, сорт; 
  • найменування виробника; 
  • дату і час відбору проб; 
  • номер партії; 
  • номер протоколу відбору проб; 
  • дані співробітника, відповідального за відбір. 

Результат дослідження – це  офіційний висновок, виданий сертифікованою дослідницькою лабораторією УСАП, що визнається всіма учасниками вітчизняного та міжнародного ринків. 

Компанія УСАП надає лабораторні послуги українським виробникам, імпортерам та експортерам, аграрним холдингам, фермерським господарствам, приватним підприємцям, торговим представництвам, а також іншим зацікавленим особам або організаціям. 

Для отримання докладної консультації щодо лабораторних досліджень якості і безпечності капусти, зверніться до наших менеджерів будь-яким зручним способом або замовте зворотній дзвінок.

Замовте послугу просто заповнивши форму