Сертифікація ХАССП

Сертифікація ХАССП

НАССР або Система управління якістю та безпечністю харчових продуктів – це, перш за все, запобіжні дії, систематична ідентифікація, оцінка та контроль потенційних небезпечних чинників (біологічних, хімічних, фізичних), що виникають в процесі виробництва продукції. 

Одна з характерних особливостей нової економічної політики в Україні – це увага, сфокусована на виготовленні безпечних продуктів харчування, якість яких відповідає рівню світових стандартів. Система НАССР в харчовій промисловості в Україні націлена охопити всі аспекти безпечності продукції на кожному етапі харчового ланцюга, від вирощування та збирання врожаю, придбання сировини, до моменту використання харчового продукту споживачем. 

Де слід впроваджувати ХАССП? 

Ваше підприємство працює в сфері громадського харчування? Ви організовуєте виїзні заходи (кейтеринг)? Виготовляєте пакувальні матеріали для продуктів харчування? Є постачальником великих торгових мереж або виробляєте продукти харчування, корми для тварин? 

прагнете успішно пройти перевірку Госпродпотребінспекціі на предмет впровадження системи НАССР на підприємстві? Або маєте наміри пройти аудит будь-якої торговельної мережі та укладати договори на великі поставки своєї продукції? А також поставляти продукцію на експорт і брати участь в тендерах? 

Тоді Вам потрібно впровадити систему управління безпечністю харчових продуктів, засновану на принципах ХАСПП. 

ХАССП необхідний: 

  • На підприємствах громадського харчування (ХАССП для громадського харчування). 
  • Виробникам харчової продукції. 
  • Торговим закладам. 
  • Сільгоспвиробникам сировини: агрохолдингам, агрофірмам, фермерським господарствам. 
  • Виробникам кормів, добрив, пестицидів. 
  • Виготовлювачам чистячих, дезинфікуючих засобів та обладнання. 
  • Всім, хто займається зберіганням, упаковкою, фасуванням готової продукції. 

Звернувшись до компанії «УкрСпецАгроПродукт», Ви зможете отримати повний комплекс експертних послуг з підготовки, розробки, впровадження та адаптації системи менеджменту харчової безпечності ХАССП (HACCP), а також її сертифікації.

Вимоги системи ХАССП в Україні

Система HACCP заснована на семи основних засадах: 

  • Визначення небезпечних факторів, аналіз та оцінка пов'язаних з ними ризиків. 
  • Виявлення критичних контрольних точок. 
  • Встановлення критичних меж для кожної точки. 
  • Підготовка методів моніторингу. 
  • Розробка коригувальних дій. 
  • Створення процедур перевірки функціональності впровадженої системи. 
  • Документування всіх стадій та процедур. 

В певній мірі, у вимогах ХАССП немає нічого принципово нового в порівнянні з традиційними нормами для харчової промисловості – ХАССП зручно систематизує численні санітарні та технологічні норми і правила виробництва, полегшує повсякденний контроль, робить його зрозумілим , як керівнику, так і пересічному співробітнику. 

Процедура впровадження системи НАССР

Першим кроком при впровадженні в діяльність організації системи НАССР є діагностичний аудит – визначення всіх аспектів діяльності, що мають вплив на безпечність продукції. Розробка системи харчової безпеки (документації) з дотриманням основних принципів системи і впровадження НАССР в діяльність: 

  • призначення групи безпечності, 
  • впровадження програм-передумов, 
  • аналіз небезпечних факторів та визначення засобів контролю, 
  • визначення критичних точок та контроль над ними, 
  • проведення валідації та верифікації. 

Не варто забувати також про навчання персоналу – відповідальними за виконання процедур, що впроваджуються, повинні бути штатні співробітники, тому вони повинні розуміти документацію та розбиратися в процедурах системи.

Проведення внутрішніх аудитів – використовується для визначення невідповідностей та усунення їх причин. 

Реалізація принципів, на яких базується система, допоможе зосередитися на стадіях технологічного процесу та умовах виробництва, важливих для безпечності харчових продуктів, і тим самим забезпечить їх стабільну якість, збільшить обсяги реалізації продукції та підтвердить готовність підприємства до постійного випуску безпечної продукції.

Переваги впровадження системи харчової безпечності в Україні

Особливої актуальності для України впровадження принципів системи НАССР набуло із набуттям чинності Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів» від 20.09.2015р. 

Після впровадження системи на підприємстві, компанія отримує внутрішні та зовнішні переваги: 

  • Системний підхід. 
  • Контроль безпечності продукту. 
  • Зменшення кількості невідповідної продукції. 
  • Розподіл відповідальності за забезпечення безпеки. 
  • Своєчасне вживання запобіжних заходів. 
  • Збільшення довіри клієнтів. 
  • Розширення ринків реалізації продукції. 
  • Зростання інвестиційної привабливості, конкурентоспроможності. 
  • Підвищення лояльності контролюючих органів. 
  • Переваги в тендерах та державних закупівлях. 

Висококваліфікований персонал компанії «Укрспецагропродукт», який має багаторічний досвід у сфері системного управління, допоможе Вашому підприємству з проведенням робіт з розробки ХАССП і документування системи НАССР в громадському харчуванні, навчання персоналу підприємства, визначення критичних точок контролю й оцінки ризиків, впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів. 

Сертифікація НАССР (ISO 22000)

Згідно ЗУ «Про основні засади та вимоги до безпечності і якості харчової продукції», оператори ринку харчових продуктів зобов'язані впровадити процедури, засновані на принципах системи НАССР, при цьому сертифікація НАССР не є обов'язковою.

Принципи НАССР - невід'ємна частина міжнародного стандарту ISO 22000, тому сертифікат ХАССП є свідченням відповідності системи безпечності харчових продуктів вимогам стандарту ISO 22000.

Маючи багаторічний досвід роботи в даній сфері, наші фахівці нададуть консультаційні послуги за такими видами робіт: 

  • розробка та навчання персоналу принципам НАССР; 
  • впровадження системи НАССР в діяльність організації; 
  • проведення попереднього аудиту для визначення готовності підприємства до сертифікації; 
  • сертифікація системи НАССР (ISO 22000). 

Для отримання докладної консультації щодо розробки, впровадження та сертифікації системи безпечності харчової продукції НАССР, а також з приводу організації навчання персоналу, зверніться до наших менеджерів будь-яким зручним способом або замовте зворотній дзвінок. 

Ми працюємо по всій Україні: у Києві, Одессі, Миколаєві, Днепрі, Чернігові, Харкові та інших містах, областях!

Замовте послугу просто заповнивши форму